vineri, 28 septembrie 2012

Pastrarea merelor

Citind cateva reviste de specialitate am gasit unele sfaturi utile pentru pastrarea merelor de toamna:


  • Merele de toamna isi dezvolta aroma deplina abia la mai multe saptamani dupa cules.
  • Momentul optim pentru cules a venit cand coaja se coloreaza in functie de soi, in nuante de galben sau rosu. Daca rasuciti fructele cu mana, codita se desprinde usor, iar locul de rupere este neted.
  • Merele de iarna care se depoziteaza formeaza, in plus, un strat lucios de ceara. Nu-l frecati: el protejaza fructele de deshidratare si le face sa ramana crocante.
  • Fructele care urmeaza sa fie pastrate se culeg, in principiu, atunci cand vremea este uscata. Culegeti doar mere sanatoase, imaculate.
  • Merele se pastreaza foarte bine in ladite in care nu pot patrunde soarecii, din lemn de molid netratat, asezate intr-un singur strat.Fructele ar trebui sa nu se atinga intre ele.
  • Aveti grija sa nu apasati merele si sa nu le raniti coaja.
  • Pentru a impiedica transmiterea daunatorilor si a ciupercilor care provoaca putrezirea, culegeti separat fructele patate sau atacate si consumati-le rapid, impreuna cu fructele cazute.
  • Locul ideal de pastrare pentru fructe este o camera intunecoasa, cu aer umed ci cu temperatura de 2-8 grade C. Daca nu aveti o pivnita potrivita, puteti pastra merele in garaj sau in sopronul din gradina.
  • Merele sau alte fructe se pastreaza separat de legume si cartofi. Se controleaza saptamanal de boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu