Ramurile plantelor lemnoase pot ingheta pe vreme foarte rece . Rezistenta plantelor fata de inghet depinde de numerosi factori : soi de specie, varsta plantei, climat si fertilizare. Radacinile sunt mai sensibile fata de ger, decat partile de la suprafata solului.
Plantele se pot usca in urma inghetului, lucru caracteristic plantelor vesnic verzi prin ale caror frunze apa se evapora si pe timp de iarna. Daca solul a inghetat adanc, partile de la suprafata solului, uscate de vant si soare, nu-si vor putea absorbi umiditatea necesara din sol si se vor usca. Uda plantele vesnic verzi, pe vreme fara ger si zapada.
Chiar si o cantitate mica de zapada poate provoca deformarea plantelor vesnic verzi, deoarece ramurile cu frunzisi se vor indoi sub greutatea acesteia. Leaga plantele de forma columnara sau conica folosind fasa lata si indeparteaza zapada de pe plantele verzi si de pe gardurile vii, cu ajutorul unei maturi.
Cu cat este mai groasa tulpina pomilor fructiferi, cu atat este mai importanta acoperirea acestora prin vopsirea cu var. Iarna aceasta parte a tulpinii care primeste mai mult soare se incalzeste, iar cealalta parte ramane inghetata si din cauza diferentei de temperatura tulpina pomului poate crapa. Varul alb respinge radiatia solara. Daca tulpina este deja crapata leaga strans si acopera ermetic locul crapat cu unguent adecvat.
Toamna pune compost in jurul tulpinii si, pentru a proteja radacina, acopera solul cu un strat de 15 cm de frunze cazute. Protejeaza plantele provenite din regiuni mai calde prin acoperire cu paie si panza de in sau rogojini.
Musuroieste tulpinile trandafirilor, acopera trandafirii din straturi si pe cei cataratori cu ramuri de brad, cu saci de iuta sau impletitura de paie. Protejeaza pomii fructiferi cu vopsea de tulpina.
Primavara indeparteaza materialele pentru protejarea plantelor, grebleaza si imprastie compost la radacina plantelor. Racaie putin scoarta plantelor care nu au inverzit dupa iernare. Daca au tesutul verde, inseamna ca lastarii sunt vii, deci nu-i tunde inainte de vreme. Incepe taierile doar cand mugurii incep sa se umfle. Acele ramuri care nu inmuguresc in timp ce celelalte au inverzit, au inghetat.Taie aceste ramuri goale, maro inchis, pana la partile de culoare deschisa. Pentru indepartarea definitiva a plantei asteapta pana primavara urmatoare, deseori planta formeaza lastari noi din radacina si poate fi astfel salvata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu