miercuri, 7 noiembrie 2012

Agricultura ecologica: Masuri de ameliorare a solului


Masurile de ameliorare a solului in agricultura biologica vizeaza urmatoarele doua obiective esentiale:
- sporirea fertilitatii naturale;
- cresterea activitatii biologice din sol.

Solul este un organism viu, care se naste traieste si poate muri. El este format din 45% substante minerale, 7% substante organice, 25% aer si 23% apa.
Substanta organica este formata din 85% humus, l0% radacini de plante si 5% flora si fauna solului.
Intre flora si fauna solului pe de o parte si humusul din sol pe de alta parte, exista o stransa corelatie pozitiva, fapt pentru care piatra unghiulara a agriculturii biologice este humusul solului. Agricultorii stiu ca humusul nu este un dar al naturii (ca in padure), ci un rezultat al harniciei si priceperii omului.
Tipul de sol ideal pentru agricultura biologica este un sol de culoare brun - inchisa, cu miros de pamant de padure, cu o structuri glomerulara, bogat in rame si radacini de plante, cu o textura mijlocie si un drenaj bun.

Principalele masuri de ameliorare a solului in sensul celor prezentate anterior sunt:

- administrarea sistematica de gunoi de grajd - cel mai important ingrasamant si ameliorator de sol din agricultura biologica.Gunoiul de grajd se va completa cu ingrasaminte verzi. in asolament se vor introduce plante leguminoase in proportie de 25-33%.
- mentinerea solului acoperit cu vegetatie tot anul (daca se poate si iarna) prin: culturi intercalate, culturi succesive, ingrasaminte verzi, mulcire.
- evitarea compactarii solului, fapt pentru care se vor folosi tractoare si masini agricole usoare, cu treceri cat mai putine peste teren . Solul se va lucra numai la umiditatea optima, in nici un caz "pe moale".
- mentinerea pH-ului solului in limite optime (6-7), conditie care determina valorificarea integrala a macro- si microelementelor de catre plantele de cultura si cresterea capacitatii de tamponare a solului. Acest fapt face ca solul sa suporte mai bine conditiile climatice nefavorabile  si eventualele greseli tehnologice. Activitatea biologica la un pH slab acid decurge cu intensitate maxima. Pentru corectarea pH-ului se vor folosi, in general, amendamentele cunoscute. Este bine sa administram amendamentele toamna, in doze fractionate,
de-a lungul a 2-3 ani.
- pentru completarea necesarului de microelemente, se administreaza faina de roca (bazalt, dolomit, granit, tuf vulcanic), o data cu gunoiul de grajd, in doze de 200-500kg/ha anual sau 500-1.500kg, o data la 3-5 ani.
- lucrarea protectiva a solului, care inseamna interventii blande asupra solului:

  •  aratura superficiala (in nici un caz nu se va ajunge la orizontul B) + afanare cu scormonitorul sau afanatorul;
  •  scarificarea, pe solurile grele;
  •  folosirea: grapelor cu discuri usoare,imediat dupa aratura ("Ce ari de dimineata,discuieste dupa masa!");
  •  folosirea cultivatoarelor, combinatoarelor, grapelor cu colti, grapelor vibratoare, cultivatoarelor-pieptene, grapelor-perie,a sapelor rotative,etc.;
  •  lucrarea solului la: umiditatea optima;
  •  menfinerea solului acoperit cu vegetatie sau cu materiale organice;

- masuri si tehnologii antierozionale pe pante;
- drenarea solurilor cu exces de umiditate s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu