vineri, 28 septembrie 2012

Sfaturi pentru luna octombrie



  • Tufele care infloresc primavara si vara pot fi separate acum.
  • Nuferii sensibili se amplaseaza in zone ma adanci.
  • Daca trebuie sa mutati arbustii, acum este momentul potrivit.
  • In golurile din straturi puteti semana plante bienale.
  • Adunati semintele de flori de vara pentru anul urmator.
  • Se culeg strugurii timpurii.
  • Arbustii de afine se planteaza in pamant acid
  • Cand plantati rabarbura, alegeti soiuri cu tulpini rosii, cu gust bland.
  • Solul din stratul de capsuni nou amenajat trebuie mentinut umed.
  • Culegeti alunele si punetile la uscat pe scanduri de lemn.
  • Macesele se culeg inainte de primul val de frig, altfel devin fainoase.
  • De tulpinile copacilor se fixeaza inele cu clei, pentru combaterea unor daunatori incapabili sa zboare
  • Vremea calda si umeda de toamna favorizeaza proliferarea paianjenilor; de aceea, trebuie sa controlati foarte bine plantele din ghivece.
  • Rosiile se coc cel mai bine daca atarnati planta cu tot cu radacini cu capul in jos, intr-o pivnita.
  • Fetica si rucola se seamana intr-un pamant bine maruntit si fara buruieni
  • Faceti loc pentru iernarea plantelor din ghivece.Speciile sensibile, cum sunt trandafirul japonez sau bananierul decorativ, se aduc inauntru.
  • Moment favorabil semanarii gazonului.
Sursa: Gradina mea de vis

Sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi

Operatia de plantare reprezinta, pentru pomul tanar, o expunere serioasa la numerosi factori de stres. Dintre acestia, cel mai important este legat de afectarea sistemului radicular care se petrece la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte.Cu acesta ocazie, o mare parte din perisorii absorbanti ai radacinilor se rup, chiar daca se lucreaza cu mare atentie. Totodata se pot frange si ramificatii principale ale radacinii, mai ales in cazul radacinilor pivotante ce pot patrunde la peste o jumatate de metru adancime in primul an. Plantarea la locul definitiv implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului. Daca pe langa toti acesti factori intervine si o lipsa serioasa de umiditate a solului, atunci procesul de prindere poate fi serios afectat.
Acesta este si principalul motiv pentru care toamna este considerata anotimp propice plantarilor de pomi. Acestea pot incepe o data cu desfundarea pe terenuri pregatite cu cateva luni inainte. Este recomandat ca plantarile sa fie incheiate cu 10-15 zile inainte de aparitia ingheturilor de la sfarsitul toamnei.
Alt motiv pentru care plantarile de toamna sunt preferate este intrarea pomilor in repaus vegetativ pe durata iernii. Nevoile de hranire in tot acest timp sunt mult reduse, crutand radacina de eforturi mari si oferindu-i astfel suficient timp de adaptare.
Plantarile de primavara, desi nu se recomanda, se practica totusi. O primavara secetoasa poate pune probleme serioase nevoii de apa a puietilor care urmeaza sa intre rapid in vegetatie. De aceea in aceasta situatie este necesara irigarea pomilor proaspat plantati.
Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare:
- balegar fermentat, o galeata/pom
- balegar proaspat de vita, o galeata/ 25 pomi
- apa
- pamant galben, o galeata/ 25 pomi
- 200 g ingrasamant complex ( N, P, K)/pom.
Intr-una dintre gropile sapate in vederea plantarii si aflata in centrul terenului, se va pregati o "mocirla" formata din o parte balega proaspata de vita, o parte apa peste care se adauga pamant galben pana cand, prin amestecare continua, se obtine o pasta de consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda radacinile pomilor fasonati, atatia cati incap in groapa.
Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat radacinilor, cat si ramificatiilor trunchiului, daca ele exista. Se elimina, prin taieri, doar radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca in momentul plantarii, pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata, acesta se va reteza deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1.25 m. Aceasta este inaltimea de proiectare a trunchiului si, in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.
Daca insa pomul are deja cateva ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva care are in principal, doua scopuri: reducerea mesei vegetative care va trebui hranita in viitoarea perioada de vegetatie de catre o radacina slabita prin operatia de dezgropare si in al doilea rand inceperea taierilor de formare a coroanei pomului. Prima ramificatie care se va indeparta de la inel este lastarul concurent. Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. Are , de regula, o orientare verticala si poate fi la fel de viguros ca si varful insusi. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful va fi oprit acesta si se va elimina varful. In acest caz, va trebui eliminata ramificatia de sub lastarul concurent ales ca ax de prelungire, care a devenit concurenta pentru acesta.
Asezarea pomului in groapa se face conform imaginii, astfel in cat punctul de altoi sa fie la 3-4 cm deasupra nivelului pamantului.

Pastrarea merelor

Citind cateva reviste de specialitate am gasit unele sfaturi utile pentru pastrarea merelor de toamna:


  • Merele de toamna isi dezvolta aroma deplina abia la mai multe saptamani dupa cules.
  • Momentul optim pentru cules a venit cand coaja se coloreaza in functie de soi, in nuante de galben sau rosu. Daca rasuciti fructele cu mana, codita se desprinde usor, iar locul de rupere este neted.
  • Merele de iarna care se depoziteaza formeaza, in plus, un strat lucios de ceara. Nu-l frecati: el protejaza fructele de deshidratare si le face sa ramana crocante.
  • Fructele care urmeaza sa fie pastrate se culeg, in principiu, atunci cand vremea este uscata. Culegeti doar mere sanatoase, imaculate.
  • Merele se pastreaza foarte bine in ladite in care nu pot patrunde soarecii, din lemn de molid netratat, asezate intr-un singur strat.Fructele ar trebui sa nu se atinga intre ele.
  • Aveti grija sa nu apasati merele si sa nu le raniti coaja.
  • Pentru a impiedica transmiterea daunatorilor si a ciupercilor care provoaca putrezirea, culegeti separat fructele patate sau atacate si consumati-le rapid, impreuna cu fructele cazute.
  • Locul ideal de pastrare pentru fructe este o camera intunecoasa, cu aer umed ci cu temperatura de 2-8 grade C. Daca nu aveti o pivnita potrivita, puteti pastra merele in garaj sau in sopronul din gradina.
  • Merele sau alte fructe se pastreaza separat de legume si cartofi. Se controleaza saptamanal de boli.